Migel de Servantes – rođen je 29.09.1547. – 23.04.1616. godine

Na današnji dan rođeno je veliko ime – španski pesnik, dramaturg i iznad svega talentovani prozni pisac – Migel de Servantes. Kada je reč o španskoj književnosti Servantes se smatra jednim od utemeljivača iste i najznačajnijim imenom koje je doprinelo njenom nastanku i razvoju. Njegova dela i dan danas ostavljaju snažan utisak na čitaoca, a prema podeli spada u renesansnu, baroknu i špansku književnost Zlatnog veka. Spajajući gotovo nespojivo Servantes je predočio svojim čitaocima, različitih era da su poezija i proza bezvremenske, nedeljive i neurotive celine kojima malo ko ume da vlada.

Svetskoj javnosti je u najvećoj meri poznat kao autor romana odnosno knjige koja se prevela na sve svetske jezike i prodala širom sveta u više milijardi primeraka tokom proteklih vekova – Don Kihota od Manče. Za svoga života Servantes je bio svedok velikog uspona, izuzetne moći i neprikosnovene vladavine španske imperije koja se u to doba prostirala na čak 3 kontinenta, ali i početka njenog velikog i nepovratnog kraha. Ono što je vrlo interesantno u vezi Migela je činjenica da nam je gotovo 3 veka bio nepoznanica.

Sa sistematskim istraživanjem i proučavanjem javnih i privatnih arhiva započelo se tek u 18. veku, kada su i prikupljene činjenice o životu ovog izvanrednog stvaraoca, iako još uvek dobar deo njegovog života ostaje tajna za sve nas.

Pošaljite komentar