Mao Ce Tung – rođen je 26.12.1893. – 09.09.1976. godine

Mao Tse-tung ili Mao Zedong, najveći kineski političar rođen je na današnji dan. Najuticajnija ličnost u kineskoj istoriji ujedno je bio vojskovođa, revolucionarni vođa i državnik. Izrazito snažna ličnost, smatra se jednom od najvažnijih ličnosti 20. veka, kada je moderna kineska istorija u pitanju. Rođen u imućnoj seljačkoj porodici Mao se još kao srednjoškolac aktivno bavio politikom na radikalnom nivou. Godine 1921. postaje član KP Kine. Zahvaljujući tome što je bio vođa KP Kine izbejao je beli teror 1927. godine.

Pokretač je ustanka u Kini i tvorac Kineske svojetske republike. Razvio je vlastitu marksističko-lenjinističku doktrinu koja će se kasnije zvati – maoizam. Iako ga kineski narod smatra svojim nacionalnim blagom i najvećim junakom svoje istorije, ostatak sveta ga posmatra kao diktatora i zlotvora 20.veka. Mnogi su njegovu vladavinu smatrali brutalnom, dok su njegovi istomišljenici tvrdili da je bio brilijantnog uma. Za vreme vladavine Mao Ce Tunga Kina je prvi put napravila i testirala nuklearno oružje.

Ovaj postupak ju je učinio nuklearnom silom i jednom od najmoćnijih država današnjice, čak i nakon smrti ovog velikog lidera. Mao je takođe i pokretač Kulturne revolucije u Kini koja je dovela do velikog društvenog haosa.

Pošaljite komentar