Yoko Ono – rođena je 18.02.1933. godine

Izvanredna japanska umetnica i aktivistkinja, Joko Ono, danas proslavlja svoj rođendan. Rođena u Tokiju, Joko je najširoj javnosti poznata kao supruga legendarnog Džona Lenona. Njeno ime na japanskom jeziku znači – dete okeana. Njen otac je prvo bio pijanista a zatim je godinama radio kao bankar. Sa porodicom se selila iz rodnog Tokija, prvo u Njujork pa u Hanoj da bi ponovo došla u Tokio. Preživela je i bombarodvanje Japana i najteže dane za svoju porodicu kada je ista bila na ivici egzistencije. Nakon što se našla ponovo u Njujorku, posvećuje se obrazovanju i umetnosti.

U jednoj od galerija u kojima su izlagana njena dela upoznala je i Lenona. Žena izuzetnih sposobnosti, blistavog uma i želje za promenom stvarnosti u svetu, dala je veliki doprinos svojim radom savremenom dobu. Takođe u umetničkim krugovima Joko je poznata po svojoj avangardnoj umetnosti, kada su film i muzika u pitanju. Ističući pozitivne strane istog, u odnosu na konstantan napad sa strane, Joko je postavila feminizam u centar svoje umetnosti. Njen veliki doprinos umetnošću i konstantan rad na širenju ljubavi svetom, ističu je u krugovima kako onih koji je lično poznaju, tako i njenih fanova širom sveta.

Lenon ju je jednom prilikom nazvao „najpoznatijim nepoznatim umetnikom na svetu“. Joko je takođe veliki borac protiv siromaštva u zemljama trećeg sveta kao i borac protiv AIDS-a.

Pošaljite komentar