Ludwig van Beethoven – rođen je 16.12.1770. – 26.03.1827. godine

Genijalni nemački kompozitor Ludvig van Betoven rođen je na današnji dan. Rođen u Bonu, na teritoriji Nemačke Betoven je jedan od najistaknutijih kompozitora 18. veka. Njegova bezvremenska dela nastala na prelazu između klasičnog razdoblja i romantizma, promenila su u potpunosti dotadašnju muzičku scenu. Vrsni majstor improvizacije i izvanredan virtuoz na klaviru, Betoven je činio da jednostavne note postanu zapanjujuća kompozicija koja opčinjava mase.

Betoven potiče iz porodice koja se generacijama bavila muzikom. Ime je dobio po svom dedi koji je godinama bio pevač na dvoru Kelnškog elektorata, a kasnije i kapelmajster. Osim imena kako se čini Betoven je nasledio i dedin talenat kada je muzika u pitanju. Sa muzikom ga je upoznao njegov otac, koji je bio muzičar u izbornoj skupštini u Bonu. Nažalost čovek vrlo teškog temperamenta, pod uticajem alkohola vrlo često je bio grub prema mladom Ludvigu. Budio ga je pijan često noću u društvu svojih prijatelja muzičara amatera kada bi mu držao lekcije o muzici.

Opravdavajući svoje postupke kao način da ga upozna sa muzikom i načini „muzičkim čudom“ poput Mocarta. Betovenova pijanistička tehnika bila je revolucionarna za vreme u kom je živeo. Stvarao je dušom i srcem, potpuno isključujući razum i opšte prihvaćene norme.

Pošaljite komentar