Klod Mone – rođen je 14.11.1840. – 05.12.1926. godine

Na današnji dan rođen je veliki impresionistički slikar, tvorac neprocenjivih dela Klod Mone. Najdosledniji impresionistički slikar, tvorac je i utemeljivač impresionizma, koji je i dobio naziv po njegovom ostvarenju „Impresija, rađanje sunca“. Ovo famozno delo nastalo 1874. godine i dan danas postavlja težak zadatak pred umetnike širom sveta. Rođen u Parizu, u Francuskoj, Mone se sa porodicom kao dete seli u Avr u Normandiji, gde kao još uvek neotkriven talenat svoje karikature izlaže po izlozima lokalnih dućana. Njegova dela uočio je slikar Ežen Buden, koji je mladog Monea ubrzo potom počeo da vodi sa sobom kad god bi se uputio na slikanje pejzaža.

Ovaj plemeniti potez lokalnog slikara, odredio je dalji tok Moneovog života. Ostao mu je večno zahvalan i vrlo često je isticao to da je upravo zahvaljujući Budenu i postao slikar. Takođe u Avru upoznaje i Žonkena koji se zajedno uz Budena svrstava u preteče impresionizma. Iako Mone nije tvorac teorije, na putu svog likovnog istraživanja pred sebe je stavio težak zadatak na zaobiđe materiju izvesnih predmeta i predstavi promenjivu igru svetlosti. Na paleti njegovih boja nije bilo teških, tamnih i neprozirnih, zbog čega su sva njegova dela vrlo svetla, bistra i gotovo prozirna.

Zahvaljujući ovakvom načinu slikanja postigao je izvesno, do tada neviđeno, treperenje svetlosti na slikarskom platnu.Pošaljite komentar