Albert Ajnštajn – rođen je 14.03.1879. – 18.04.1955. godine

Nedvosmisleno jedan od najvećih umova 19. veka, Albert Ajnštajn rođen je na današnji dan. Neprevaziđeni teorijski fizičar, svrstava se među najuticajnije ličnosti u ljudskoj istoriji. Albert je bio celog svog života posvećen nauci i njenim misterijama. Zaslužan je za formulaciju specijalne i opšte teorije relativnosti. Ove njegove teorije unele su revoluciju u tadašnju i modernu fiziku kakvu danas poznajemo. Takođe njegov rad je doprineo velikom napretku kvantne teorije i statistične mehanike. Nobelovu nagradu za fiziku dobija 1921. godine za svoje objašnjenje fotoelektričnog efekta, kao i za doprinos razvoju već pomenute teorijske fizike.

Sama pomen njegovog imena u narodu je opšte prihvaćena kao izraz kojim se opisuje visina nečije inteligencije odnosno njegova genijalnost. Ajnštajn je postao sinonim za velike umove i briljantne ličnosti iz različitih sfera. Alber je posvetio svoj vek istraživanju kapilarne sile, specijalne teorije relativnosti, opšte teorije relativnosti, kao i kosmologije, statističkoj mehanici, Braunovom kretanju, verovatnoći elektronskih prelaza u atom, termodinamičkoj svetlosti pri maloj gustini zračenja, fotoelektričnom efektu i brojnim drugim važnim pitanjima u oblasti fizike.

Ono što je specifično za Alberta je da nije progovorio do svoje treće godine, ali i da je od tada to nevoljno čini sve do 9-te godine. Bio je oženjen srpkinjom po imenu Mileva Marić.

Pošaljite komentar