Fjodor Dostojevski – rođen je 11.11.1821. – 09.02.1881. godine

Na današnji dan rođen je veliki ruski pisac, najznačajnije ime ruske književnosti Fjodor Dostojevski. Drugo od sedmoro dece svojih roditelja, rođen je u Moskvi u Rusiji. Njegovo porodično stablo vuče korene od beloruskih migranata. Vrlo rano, još kad dete prvo ostaje bez majke koja umire od tuberkuloze a nedugo potom i bez oca. S pravom ga mnogi smatraju najvećim piscem svih vremena, bezvremenskim autorom najčitanijih dela, umetnikom bez premca, stvaraocem i misliocem. Dostojevski je pohađao vojnu školu, a zbog učešća u revoluciji bio je osuđen na smrt.

Sudbina je u njegovu korist odigrala važnu ulogu i Fjodor biva pomilovan, mada poslat na prisilan rad od 4 godina u Sibir. Ovaj teška kazna nije ga omela u njegovom književnom stvaralaštvu. Genije s jedne strane, kada je književnost u pitanju prezirao je matematiku u njene zakone, zbog čega je i imao problema u toku školovanja. Jedan je od najuticajnijih pisaca ruske književnosti. Njegov nesebični doprinos istoj, uzdigao ju je na svetski nivo. Najveći doprinos dao je modernizmu, a mnogi kritičari ga svrstavaju u rang Šekspira i Servantesa. Svojim nesvakidašnjim načinom pisanja Dostojevski je postao uzor mnogim svojim sledbenicima, kako savremenicima tako i generacijama koje su usledile.

Iako su njegova dela veoma bliska realizmu zbog obuhvata svoje celine, načina karakterizacije i dominirajuće naracije ista od Dostojevskog čine preteču modernizma kao književnog pravca. 

Pošaljite komentar