Anthony Hopkins – rođen je 31.12. 1937. godine

Legendarni britansko – američki glumac Ser Entoni Hopkins danas proslavlja svoj rođendan. Rođen u Velsu, ovaj nesvakidašnji glumac, podario je svetu filma izuzetnu slikovitost i karakter kakav se retko sreće. Škola mu nije išla baš najbolje. Imao je problema sa disleksijom, kada je i otkrio svoju ljubav prema umetnošću. Obožavao je slikanje, crtanje i sviranje klavira. Ričard Barton lično uticao je na mladog Entonija i naveo ga da pođe glumačkim stopama. Upisao je Muzički i dramski koledž u Velsu i na istom diplomirao. Po odsluženju vojnog roka, seli se u London gde pristupa Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti.

Njegov talenat opazio je Ser Laurens Olivier koji ga je pozvao da se pridruži Kraljevskom državnom pozorištu. Iako se njegovo umeće u pozorištu nije moglo osporiti, Entonija je sve više privlačila filmska mašinerija. Odlučio je da se oproba i na filmu. Dobitnik Oskara i Emi nagrade, najširoj javnosti je poznat po svojoj ulozi u spektakularnom filmu „Kad jaganjci utihnu“, u kom igra dr. Hanibala Lektora.

Vrlo je specifičan kada su pripreme za uloge u filmovima u pitanju. Posvećen svakoj od njih do maksimuma, rečenice koje treba da izgovori ponavlja koliko god puta da je potrebno sve dok se ne poistoveti sa istima i sam ne poveruje u njihovo značenje.

Pošaljite komentar