Piter Džekson – rođen je 31.10.1961. godine

Danas svoj rođendan proslavlja veliki filmski režiser Piter Džekson. Poreklom sa Novog Zelanda ovaj talentovani umetnik u svom poslu počastio je filmski svet vrhunskim ostvarenjima. Inspirisan književnim klasicima, Džekson je zaljubljuje u ovaj pravac i kreće sa režiranjem vrhunskih dela. Trostruki oskarovac i dobitnik Zlatnog globusa, ljubiteljima filma najpoznatiji je po režiranju filma „Gospodar prstenova“. Ova nesvakidašnja trilogija snimljena po romanu Dž. R.R. Tolkina u režiji Pitera Džeksona lično, doprinela je tome da pred malim ekranima i na velikom platnu oživljavaju bajke, romani i likovi u njima u nestvarnom obimu.

Takođe Piter je režirao i rimejk „King Kong“, dodavši mu svoju prepoznatljivu notu i pravo osveženje. Svoju filmsku karijeru započeo je režiranjem horor filmova i u nešto manjoj meri baveći se komedijama. Zaslužan je za pojavu stravičnog filma „Dead Avile“ koji se smatra najgnusnijim hororom svih  vremena. Zasitivši se pomenutih stilova, kada je režiranje filmova u pitanju, Piter Džekson u potpunosti menja svoj pravac interesovanja i režira film „Nebeska stvorenja“. Potpuno atipičan pravac za njega, doveo mu je još veću slavu i uveo ga na vrata najplaćenijih režisera sveta.

Prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, ovaj film o surovosti sveta i pogrešnim odlukama dobija nagradu Srebrnog lava. 

Pošaljite komentar