Dijego Armando Maradona – rođen je 30.10.1960. godine

Jedan od zvanično najboljih fudbalera sveta, Dijego Armando Maradona danas proslavlja svoj rođendan. Argentinski fudbaler, zvučnog imena za koje zna svako date na planeti, rođen je u Avelandi, radničkoj četvrti Buenos Ajresa. Rođen u mnogočlanoj porodici, Dijego je odrastao slušajući o fudbalu, sanjajući isti, razmišljajući o njemu i igrajući ga svakom raspoloživom prilikom. U Argentini je nedelja dan za fudbal, a budući da je Dijego rođen baš na taj dan, mnogi su tvrdili da mu je fudbal jednostavno bio rođenjem predodređen. Najveći uticaj na Dijega kao mladića opsednutog fudbalom imao je njegov ujak, nekadašnji golman i pravi fudbalski fanatik.

Jedan od najpoznatijih skauta, lovaca na talente, Fransisko Kornejo prvi pre prepoznao izuzetan talenat kod Dijega kada je fudbalska igra u pitanju. Jedino što je smetalo na putu njegove velike slave jeste Dijegova krhka figura, na kojoj se moralo poraditi i pomalo sumnjivim metodama. Deset dana pre svog 16. rođendana Dijego je odgrao svoju prvu utakmicu za seniore Argentions Juniorsa. Ova utakmica odredila je dalji tok njegovog života.

Zvanično je bio najmlađi igrač u istoriji argentinskog fudbala. Veliki klubovi poput Juventosa i Barselone „bacili su oko“, na „malog zelenog“, kako su ga popularno zvali u fudbalskom svetu. Jedinstven, talentovan, nezamenjiv – Maradona.

Pošaljite komentar