Darko Rundek – 30.01.1856. godine

Najpoznatiji hrvatski muzičar, pesnik, režiser i glumac Darko Runder danas proslavlja svoj rođendan. Najznačajnije ime hrvatske muzičke scene i jedan od osnivača najpopularnije jugoslovenske grupe „Haustor“, Darko je rođen u Zagrebu, na teritorji nekadašnje Federativne Republike Jugoslavije. Upisao je i završio Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu doplomiravši režiju. Tvorac je i režiser nekolicine veoma uspešnih pozorišnih predstava, radio emisija i dokumentaraca. Ipak Darkova prva i najveća ljubav bila je i ostala – muzika. Od 1991. godine živi i radi u Parizu, gde je i dobio najveću inspiraciju za svoja dela.

Pre svega pravi muziku za filmove i pozorišne predstave ali istovremeno ne posustaje sa sviranjem i pevanjem. Muzički bend sa kojim Darko nastupa nosi naziv „Rundek kargo orkestar“. Višestrana ličnost, čovek širokih shvatanja, veliki umetnik i tvorac nezamenjivih dela. Njegov poslednji album koji je ugledao svetlost dana je „Plavi avion“ izdat 2010. godine. Tokom svoje dosadašnje karijere Darko je sa bendom nastupao širom Srbije i na teritoriji bivše Jugoslavije. Gde god da se pojavi Darko je u stanju da izmami osmeh na licu svojih obožavatelja.

Njegove pesme koje nikad ne odlaze u zaborav su „Ruke“, „U širokom svijetu“, „Apokalipso“ i „Odlaziš“. Bezvremenski muzičar, koji svira srcem i dušom, nesebično poklanjanjući sebe oduševljenoj publici.

Pošaljite komentar