Dušan Duško Radović – rođen je 29.11.1922. – 16.08.1984. godine

Veliki srpski pisac, pesnik, novinar, radijski i tv urednik Dušan Duško Radović rođen je na današnji dan. Rođen u Nišu, u radničkoj porodici, Duško se kao vrlo mlad zaljubio u pisanu reč, poeziju i prozu. najbolji način svog izražavanja otkrio je putem pesama koje je pisao srcem. Svojim umetničkim radom, u velikoj meri je doprineo tome da srpska literatura doživi procvat i supon za kratko vreme. Bio je glavni urednik „Pionirskih novina“, kao i urednik dečijeg programa „Radio Beograda“. Takođe uređivao je i list pod nazivom „Poletarac“, novine „Borbe“ a bio je angažovan i kao urednik na radiju Studija B.

Duško je bio veliki ljubitelj sporta a najviše fudbala, kao i strastveni navijač Partizana. Njegov rođeni brat Branimir, poznati je srpski atletičar. U Duškovu čast svake godine se u Beogradu održava trka u znak sećanja na Radovića. Srpskoj književnosti ostavio je brojna dela, a najširoj publici bio je poznat po dopadljivim aforizmima kojim je budio beograđane na radiju „Studija B“. Posvećen deci, pisao je pesme od kojih su mnoge pretvorene u popularne dečije hitove, koji se i danas slušaju.

Dečiji hor „Kolibri“ izvodio je pesme kao što su „Mrak“, „Plavi zec“, „Strašan lav“, „Šta je na kraju“, „Pesma o mleku“, i „Zdravica“.

Pošaljite komentar