Dušan Duda Ivković – rođen je 29.10.1943. godine

Danas svoj rođendan proslavlja slavni bivši jugoslovenski košarkaš i trener Dušan Duda Ivković. Veliko ime kada je jugoslavenska i sprska košarka u pitanju, Duda Ivković smatra se jednim od najuspešnijih trenera svih vremena. Rođen u Beogradu, Dušan je odrastao okružen ljubavlju prema sportu, a naročito prema košarci. Njegov stariji brat Slobodan takođe je bio košarkaš, pa je razumljivo zašto je Dušan krenuo ovim stopama. Pre trenerskog posla, kada je i sam bio igrač u periodu od 1958. – 1968. godine Dušan je igrao samo za jedan tim – Radnički. Isti setada zahvaljujući Ivnovićevom doprinosu takmičio u prvoj ligi Jugoslavije.

Trenersku karijeru započinje upravo u Radničkom trenirajući juniore. Svoje umeće dokazao je vrlo brzo osvojivši sa istima prvenstvo Jugoslavije. Cele dve sezone Ivković je bio trener partizana, a već prve sa istim osvojio prvenstvo Jugoslavije, Kup Jugoslavije i Kup Radivoja Koraća. Oštar ali pravedan trener, kakvim ga smatraju, doprineo je tome da klubovi koje je trenirao budu najbolji među najboljima. Njegova neverovatna moć prenošenja vlastitog iskustva na mlađe generacije, učinila je da igrači sa kojima je sarađivao postanu vrhunski košarkaši.

Ivković važi za najuspešnijeg selektora košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Evropskim prvenstvima. Ista je sa njim 3 puta bila nosioc zlatne medalje na prvenstvima 1989., 1991. i 1995. godine.

Pošaljite komentar