Andre Agassi – rođen je 29.04.1970. godine

Jedan od najboljih tenisera svih vremena, slavno ime u teniskoj istoriji amerike, Andre Kirk Agassi danas proslavlja svoj rođendan. Ovaj izvanredni teniser, dugo vremena je bio prvi na ATP listi. Rođen u Las Vegasu, u Nevadi, Andre je bivši američki teniser koji je zadao težak zadatak budućim pokolenjima. Tokom svoje impozantne karijere Andre je osvojio čak 8 Grend Slem titula i jednu zlatnu medalju na Letnjim olimpijskim igrama u Atlanti, održanim 1996. godine. Ušao je u istoriju američkog sporta kao briljantan teniser, izvanrednih sposobnosti na terenu. Čuveni magazin Tennis je Andrea proglasio 7. najuspešnijim teniserom u periodu od 1965. – 2005. godine.

Nažalost njegova karijera je usled ozbiljnih povreda i problema sa kičnom, morala biti prekinuta. Nakon dve decenije uspešne teniske karijere, mimo svoje volje, Andre se 2006. oprašta sa tenisom i prepušta teren generacijama koje dolaze. Svet tenisa je doživeo veliki poraz povlačenjem ovakvog jednog igrača. Ukupno, tokom svoje reprezentativne karijere Andre je osvojio 65 titula, od kojih su 60 ATP. Da se najbolji pronađu i na i izvan terena, dokaz je njegov brak sa najuspešnijom teniserkom sveta Štefi Graf.

Sa njom ima dvoje dece. Nakon odlaska sa teniskog terena Andre se posvećuje humanitarnom radu i otvara Andre Agassi Charitable Foundation.

Pošaljite komentar