Denzel Washington – rođen je 28.12.1954. godine

Spektakularni afroamerički glumac Denzel Vošington danas proslavlja svoj rođendan. Istovremeno filmski glumac, režiser i producent, rođen je u Njujorku i važi za jednog od najpoželjnijih muškaraca današnjice. Tokom svoje glumačke karijere osvojio je čak 2 Oskara, glumeći u filmovima „Slava“ i „Dan obuke“. Ličnost izrazito snažnog karaktera, oštrih crta lica i nepokolebljivog pogleda sve svoje uloge je odigrala u velikom stilu, zadivivši pri tom kako publiku na svim kontinentima tako i filmske kritičare.

Otac sveštenik i majka frizerka, tokom njegovih najranijih dana nisu mu dozvoljavali da gleda filmove, smatrajući da isti imaju negativan uticaj na omladinu. Kao mladić je često bio u problemu sa zakonom a u par navrata je bio i u pritvoru. Majka, rešena da ga skloni sa ulice i obezbedi mu svetliju budućnost upisuje ga u probnu školu, odakle mladi Denzel ide na Univerzitet Fordham na kom otrkiva svoj glumački talenat. Među njegovim najpoznatijim filmskim ostvarenjima nalaze se „Američki gangster“, „U žaru osvete“, „ Sakupljač kostiju“, „Opsada“, „Dosije pelikan“, „Mnogo buke ni oko čega“ itd. Denzel je glumac kakav se retko sreće.

Veoma svastran, prilagodljiv i vrlo zahvalan za rad. Omiljen je među kolegama glumcima, producentima i režiserima. U braku je sa Poletom Pirson.

Pošaljite komentar