Ed Harris – rođen je 28.11.1950. godine

Impresivni američki glumac Ed Haris danas proslavlja svoj rođendan. Rođen u Teneflaju, u Nju Džerziju u SAD, Ed je jedan od najzapaženijih glumaca u svojoj branši. Po završetku Univerziteta u Kolumbiji Ed se seli u Oklahomu, gde studira dramu na Univerzitetu u Oklahomi. U narednih nekoliko godina igrao je brojne uloge u lokalnim pozorištima, osvajajući daske koje život znače svojim umećem. Zasitivši se pozorišta, Ed se seli u Los Anđeles, grad anđela, željan znanja i istraživanja na polju umetnosti. Tamo je upisao Institut umetnosti koji je odredio dalji tok njegovog života.

Njegova prva zapaženija uloga bila je u filmskom spektaklu „Granica“. Igrajući pored čuvenog Čarlsa Bronsona, Ed je pokazao izuzetan talenat na filmskom setu. Film pod nazivom „Put u kosmos“ donosi mu svetsku slavu. Tumačeći ulogu astronauta Džona Glena potpuno je opčinio javnost i skrenuo pažnju na sebe. Kao zvezda u usponu Ed počinje da dobija sve primamljivije uloge u filmovima. Među njegovim najzapaženijim filmovima bili su „Ambis“, „Firma“, „Apolo 13“, „Stena“, Apsolutna moć“ i svakako „Blistavi um“. Godine 1983. stupa u brak sa glumicom Ejmi Madigan, sa kojom je dobio ćerku.

Tokom svoje karijere bio je više puta nominovan za Oskara za najboljeg sporednog glumca. Dobitnik je Zlatnog globusa na ulogu u filmu „Trumanov šou“.

Pošaljite komentar