Milutin Milanković – rođen je 28.05.1879. – 12.12.1958. godine

Veliki srpski matematičar, geofizičar, građevinski inženjer, klimatolog i astronom, Milutin Milanković rođen je na današnji dan. Milutin je rođen u Dalju u neposrednoj blizini Osijeka, na teritoriji kraljevine Hrvatske i Slovenije. Na Bečkom tehnološkom univerzitetu diplomirao je 1902. godine građevinu. Dve godine potom stiče doktorat iz tehničkih nauka. Jedno vreme proveo je radeći u firmi Adolfa Barona Pitela, stacioniranoj u Beču. Milutin je tokom svog veka bio zadužen za izgradnju brojnih brana, mostova, vijaduktova i drugih građevina koje su se pravile od ojačanog betona. Naš priznati i veoma istaknuti naučnik u svetskim krugovima osnivač je katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu.

Najpoznatiji je po svojoj teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Zahvaljujući njemu danas možemo da predivimo kakvo nas vreme očekuje u narednim danima, nedeljama, mesecima pa i godinama. Milankovićevim ciklusima nazivaju se date varijacije. Primamljiva ponuda sa Beogradskog univerziteta odvlači ga iz Beča. Ponuđena mu je tada katedra primenjene matematike, dakle oblasti kao što su racionalna mehanika, mehanika nebeskih tela i teorijska fizika za koje je bio i više nego zainteresovan. Međutim ratne godine prekinule su njegov rad i istraživanja na neko vreme.

Dok je boravio u Budimpešti Milanković se posvetio proučavanju solarne klime i planetarnim temperaturama. Rezultati ovog rada su mu doneli značajnu reputaciju u naučnom svetu.

Pošaljite komentar