Jelena Janković – rođena je 28.02.1985. gdoine

Profesionalna srpska teniserka, veliko ime srpskog sporta Jelena Janković, danas proslavlja svoj rođendan. Veoma ambiciozna, istrajna i nepokolebljiva mlada dama, ne tako davno 2008. godine bila je na prvom mestu VTA liste. Tokom svoje impresivne teniske karijere Jelena je stigla do polufinala Otvorenog prvenstva Australije 2008. godine, Otvorenog prvenstva Francuske 2007., 2008. i 2010. godine kao i Otvorenog orvenstva Sjedinjenih država 2006. godine. U dublu sa britancem Marijem osvojila je Vimbldon 2007. godine. Uspešna, uporna i nezadrživa, takva je Jankovićeva koja se tenisom počela bavit još kao dete.

Osnove tenisa pokazao joj je stariji brat Marko, a Jelena istim počinje da se bavi u Teniskom klubu Crvena Zvezda. Imala je samo 11 godina kada je osvojila državno prevenstvo u konkurencji do 12 godina. Na VTA listi se zasluženo nalazila među prvih deset teniserki, više od 4 godine. Jelena se smatra najkonstantnijom teniserkom, jednom od svega 3 koje su bile broj 1 i u juniorskoj i u seniroskoj konkurenciji. Ako izuzmemo sestre Vilijams, Jelena je jedina aktivna teniserka sa preko 600 pobeda u svojoj karijeri.

Sedam puta je po završetku tenise sezone bila najbolja srpska teniserka. Trenutno Jelena se smatra najbolje plasiranom našom teniserkom kako u pojedinačnoj tako i u ekipnoj konkurenciji.

Pošaljite komentar