Džimi Hendriks – rođen je 27.11.1942. – 18.09.1970. godine

Džejms Maršal Hendriks, poznatiji kao Džimi rođen je na današnji dan. Jedan od najslavnijih američkih pevača i tekstopisaca rođen je kao Džoni Alen Hendriks. Rođen u Sijetlu, ovaj nadareni mladić bio je izvrstan muzičar, gitarista, inovator i kulturna ikona dvadesetog veka. Kada je reč o rock and roll muzici Hendriks se smatra jednim od njenih najvećih pokretača i talentom kakav se retko sreće. Njegovi izvanredni performansi na sceni i van nje obeležili su eru u kojoj je stvarao. Osnivač je i vođa benda Džimi Hendriks ekspirijens, koji je nastao 1966. godine.

Njegova iznenadna i prerana smrt uzdrmala je muzički svet, a spekulacije oko iste poprimile su epske razmere. Jedna verzija tog nemilog događaja je da je pred spavanje popio vino i tablete za spavanje koje su uzrokovale gušenje u snu. Druga verzija je da je udela u svemu tome imao njegov menadžer koji je na taj način hteo da se domogne novca od Hendriksovog životnog osiguranja. Bilo kako bilo, svet je zauvek ostao bez istinskog umetnika, najvećeg gitariste svih vremena, čiji su rifovi zauvek promenili muzičku scenu.

Džimi je i zvanično na prvom mestu liste popularnog časopisa Roling Stona kada su svetski muzičari, konkretno gitariste u pitanju.

Pošaljite komentar