Teodor Ruzvelt – rođen je 27.10.1858. – 06.01.1919. godine

Na današnji dan rođen je 26. predsednik SAD teodor Ruzvelt. Po izboru za njujorško zakonodavstvo, Ruzvelt postaje republikanski vođa, boreći se oštro protiv demokratske političke mašinerije. Gubitak voljene supruge i politički porazi koji su usledili, doveli su do toga da Ruzvelt kaže „zbogom“ politici i preseli se u Dakotu, gde započinje da se bavi poljoprivredom. Po povratku u Njujork služio je u komisiji gradske službe i bio šef gradskog odbora policajskih komesara.

Po izbijanju rata između Amrike i Španije, organizovao je konjičku jedinicu Grubi jahači. U Njujork se vraća kao heroj i biva izabran za guvernera. Predsednik postaje nakon ubistva Makinlija 1901. godine. Svoj doprines dao je regulisanju železničke stope i uvođenjem akta o inspekciji mesa, kao i ispravnosti hrane i lekova. Na njegovu inicijativu opšte javno zdravlje američkog naroda podignuto je na viši nivo. Ruzvelt je doprineo u velikoj meri stvaranju nacionalnih šuma i odvajanju milerala, nafte i uglja za čuvanje. Čovek širokih svatanja za svoje doba dobio je Nobelovu nagradu za mir, posredovajući u rusko-japanskom ratu.

Za njega se tvrdi da je bio daleko ispred svojih savremenika i da je SAD gledao kroz drugačiju priznu od svojih prethodnika, ali i sledbenika. Za svog života naisao je više dela na temu politike, prirode, putovanja i istorije.

Pošaljite komentar