James Trevor Oliver – rođen je 27.05.1975. godine

Svetski poznat kulinarski majstor James Trevor Oliver, poznatiji samo kao Džejmi Oliver, danas proslavlja svoj rođendan. Veliko ime u svetu kulinarstva, mladić izuzetnog talenta koji sa mnogo ljubavi i pažnje priprema vrhunske specijalitete za svoju mnogobrojnu publiku. Ubedljivo najpoznatiji i najtraženiji britanski kuvar, stvorio je imidž „momka razbarušene kose za šporetom“ koji čini da kuvanje postane lako i zanimljivo. Popularno ga zovu još i „Goli kuvar“ jer je bio deo tv serije koja se bavila kulinarskim specijalitetima pod nazivom “Goli ručak“.

Osim toga što se posvetio imformisanju javnosti o načinu pripreme izvanrednih jela, Oliver se zalaže i za popularizaciju zdrave ishrane među mladima. Isti godinama unazad radi na pripremanju organske hrane u kantinama širom Velike Britanije. Ona njegova aktivnost ga je učinila najinspirativnijom figurom 2005. godine. Sa svetom kulinarstva mladi Džejmi se susreo kada mu je bilo svega 8 godina. Od porodičnog paba u kom je započeo svoj kulinarski maraton do najboljih svetskih kuhinja u kojima je delio iskustvo i znanje sa prestižnim imenima kulinarskog sveta. Džejmi je vlasnik restorana pod nazivom „Fifteen“ koji se nalazi u Londonu.

Autor je brojnih knjiga na temu kulinarstva, a iste su dostigle izuzetnu popularnost širom sveta. Gotovo da ne postoji domaćica na svetu koja nije poželela veštinu njegovog umeća za šporetom. 

Pošaljite komentar