Žarko Paspalj – rođen je 27.03.1966. godine

Veliko ime naše košarke. Bivši jugoslovenski i srpski košarkaš, Žarko Paspalj, danas proslavlja svoj rođendan. Tokom svoje impozantne košarkaške karijere Žarko je igrao za neke od najpoznatijih i najboljih klubova kao što su Budućnost, Partizan, San Antonio Sparse, Olimpijakos, Panatinaikos, Panionios, Paris Basket Rasing, Aris i Virtus. Igrajući za reprezentaciju tadašnje Jugoslavije Žarko je osvojio dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama. Takođe učestvovao je i na Svetskom prvenstvu 1990. godine osvojivši zlato, tri medalje na Evropskim prvenstvima i jednu bronzanu medalju sa EP.

Njegova reprezentativna karijera započinje 80 – tih godina 20. veka. Žarko je počeo da igra u tada malom klubu pod nazivom Budućnost, koji je služio u to vreme kao „rasadnik talenata“ za veće klubove. Svi igrači koji su pokazali da vrede na terenu bivali su prebačeni u KK Partizan, Cibonu, Jugoplastiku, Crveni Zvezdu ili Bosnu. Iste godine kada i Vlade Divac i Žarko iz Budućnosti prelazi u Partizan. U ekipi sa tada već dokazanim igračima  Milenkom Savovićem i Goranom Grbovićem, njegov tim je osvojio prvenstvo pobedivši Crvenu Zvezdu u finalu. Svojom izvanrednom igrom Žarko je privukao pažnju nacionalnog tima.

Skenuvši nedosmisleno pažnju na sebe Žarko je bio jedan od prvih igrača sa naših prostora koji je svoje mesto našao u NBA.

Pošaljite komentar