Volfang Amadeus Mocart – rođen je 27.01.1756. – 05.12.1791. godine

Na današnji dan rođeno je veliko ime u svetu muzike, Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Rođen u Salzburgu u Austriji mladi Mocart se već od malih nogu istakao svojim muzičkim sposobnostima. Može se slobodno reći da je bio predodređen za stvaranje velikih dela. Najveći uticaj u njegovom životu izvršio je njegov otac Leopold. Visoko obrazovana ličnost i takođe jedna od vodećih ličnosti u Evropi kada je muzika u pitanju, usmerila je svog sina ka ispravnom pravcu kada je reč o muzici. Njegova knjiga „Pisani članak o osnovama sviranja violine“ izdata je po Mocartovom rođenju.

Zaljubljen u muziku, mladi Mocart je vrlo rano izrazio želju da se istom i bavi. Otac mu je preneo veštine sviranja na klaviru. Vrlo zahvalan kao učenik svoje prve kompozicije sastavljao je već sa 5 godina. Za njegovo umeće je čuo i Gete izjavivši pri tom da je mladi Mocart sa svojih 7 godina neprevaziđen što se stvaralaštva tiče i da slobodno može da stane uz rame Rafaelu i Šekspiru, kada je umetnost u pitanju. Mocart je vrlo rano sa ocem krenuo na muzičke turneje po svetu. Nastupao je u Minhenu, Parizu i Londonu.

Lokalni vladari, vlastele i birokratija sa oduševljenjem su im upućivali pozive za nastupe na njihovim dvorovima. Mocart zahvaljujući svom umeću i dan danas važi za nedostižnog umetnika koji je stvarao srcem i dušom, lako poput deteta.

Pošaljite komentar