Predrag Danilović – 26.02.1970. godine

Jedan od najpoznatijih i ujedno najboljih košarkaša svih vremena, bivši jugolsovenski i srpski igrač Predrag Danilović danas proslavlja svoj rođendan. Predrag je rođen u Sarajevu na teritoriji tadašnje SFRJ. Njegov prvi susret sa košarkom bio je u vidu uličnog basketa u čija pravila je bio itekako upućen. Mladen Ostojić je bio njegov prvi trener. Ne skivajući svoj talenat, Predrag je vrlo brzo postao meta velikih klubova kao što je Partizan. Pomoćni trener KK Partizana prometio je mladog Sanilovića na inter – republičkom takmičenju mladih košarkaša. Nadugo iz KK Bosna Predrag prelazi u Partizan, međutim kako mu je falila ispisnica iz bivšeg kluba, u novom nije mogao da igra godinu dana.

Tada odlazi u Ameriku, gde upisuje srednju školu, ali se nakon 7 meseci vraća i 1989. debituje za Partizan. Igrajući za reprezentaciju Jugoslavije 4 puta je došao do finala i osvojio evropsko prvenstvno. Takođe u istom timu je osvojio i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Godine 1995. biva mu dodeljena titula evropskog igrača godine, kao i najboljeg igrača italijanskog prvenstva tri godine kasnije. Zajedno sa Vladom Divcem, Žarkom Paspaljem, Sašom Đorđevićem, Zoranom Savićem, Dejanom Bodirogom i Željkom Rebračom, Predrag je osnovao humanitarnu organizaciju Grupa 7.

Tokom dužeg vremenskog perioda bio je predsednik Košarkaškog kluba Partizan sa kojim je sakupio veliki broj titula na domaćim prvenstvima.

Pošaljite komentar