Karl Benz – rođen je 25.11.1844. – 04.04.1929. godine

Velikom ime nemačke automobilske industrije Karl Benz, rođeno je na današnji dan. Nemački inženjer automobila, tvorac i izumitelj podario je svetu novinu u vidu automobila koje pokreće benzin. Karl je rođen u Muhlburgu u Badenu, na teritoriji Nemačke. Oduvek fasciniran naukom i automobilima, Karl je završio gramatičku školu i Politehničku školu, nakon čega je osnovao svoju prvu kompaniju koja se bavila sredstvima za izgradnju. Ličnost izuzetno velikih ambicija, nije dozvoljavala sebi da ga sputavaju ograničenja vremena u kom je živeo težeći uvek ka novim pronalascima i izumima. Godine 1883. osniva svoju kompaniju Benz & Co. Osnovna delatnost ove kompanije bila je proizvodnja industrijskih mašina.

Na čelu ove kompanije dobio je još veću motivaciju za pronalaženjem i patentiranjem brojnih mašina. Inspirisan Daimlerovim dostignućima, Karl je počeo da radi na svom prvom automobilu sa posebnim strojem. Jedan od njegovih najvećih i najznačajnijih izuma je bio jednocilindrični motor koji se hladio vodom. Takođe konstruisao je i automobil u celini, isprva na tri točka koji je njegova supruga provozala kroz Manhajm davne 1885. godine.

U braku je bio sa Bertom Ringer, sa kojim je imao petoro dece. Godine 1886. patentirao je svoj pronalazak i automobilskoj industriji predstavio svoj benzinsko – pokretni pronalazak.

Pošaljite komentar