Pablo Pikaso – rođen je 25.10.1881. – 08.04.1973. godine

Na današnji dan rođen je Pablo Pikaso, sin Hozea Ruiza Blanka i Marije Pikaso Lopez. Njegov otac bio je profesor crtanja, a umetnost je uvek bila tema u njegovoj porodici, zbog čega je i razumljivo što se Pablo kao vrlo mlad počeo zanimati za nju. Kao učenik svog oca vrlo brzo je zahvaljujući eksperimentalnim tehnikama razvio sopstveni pravac i prevazišao vlastitog oca. Podrška oca kada je slikanje u pitanju mu je bila od velikog značaja, a isti se odlučio da se podredi ambicijama svog sina i omogući mu da sa samo 13 godina održi svoju prvu izložbu. Jedan od najvećih (ako ne i najveći) španskih umetnika u brojnim oblastima, svojim umećem i delima uzdrmao je javnost svog doba i ostavio značajan trag u svetu umetnika.

Istovremeno talentovan slikar, vajar, crtač i grafičar, pretvorio je 20. vek u vrlo slikovito platno, sa brojnim mogućnostima. Videvši inspiraciju tamo gde drugi vide običan goli predmet, Pikaso je učinio da stvari oko nas ožive na nesvakidašnji način. Zajedno sa Žoržem Brakom, osnivač je kubizma, likovnog pravca koji nam je doneo velike promene i slobodu.

U braku je bio sa samo dve žene, ali je pored istih imao mnogo ljubavnica. Veliki umetnik, romantik i hedonist ostaće zapamćen kao ekscentrična ličnost neuhvatljivog duha.

Pošaljite komentar