Ella Fitzgerald – rođena je 25.04.1917. – 15.06.1996. godine

Najpoznatija američka džez pevačica, izuzetan umetnik i žena izvrsnih glasovnih sposobnosti Ela Ficdžerald rođena je na današnji dan. Ela je rođena u Njuport Njuzu, u Virdžiniji na teritoriji SAD. Poznata po svom specifičnom nadimku „Lady Ella“ kao i „First Lady of Song“, Ela se smatra jednom do najuticajnijih džez pevačica prošlog veka. Njeno detinjstvo bilo je poprilično tužno. Ela je bila siroče, koje je najveći deo svog detinjstva provelo u sirotištu. Mirna, tiha, draga i veoma pažljiva, bile su najčešće opisne reči upućivane na račun ove džez dive. Ela je imala strpljenja i saosećajnosti za druge oko sebe.

Iako je u najvećem broju slučajeva izvodila džez numere, Ela je imala vrlo fleksibilan glas, tako da je mogla pevati i bluz, soft džez i be – bop. Takođe bila je poznata i po svojoj interpretaciji muzičkih instrumenata. Stvarala je i pevala dušom i srcem. Prenosila se putem svojih pesama izuzetne emocije, duboke, stvarne. Tokom svoje reprezentativne karijere koja je trajala čak 55 godina, Ela je uspešno sarađivala sa velikim imenima tadašnje muzičke scene.

Vrlo često je nastupala s Louisom Armstrongom, sa triom O. Petersona i drugima. Zaslužni je dobitni čak 13 Gremi nagrada, a njen božanstveni glas je imao raspon od čak 3 oktave.

Pošaljite komentar