Stefan Milenković – rođen je 25.01.1977. godine

Impozantni i najslavniji srpski violinista svih vremena Stefan Milenković danas proslavlja svoj rođendan. Veoma rano, još kao dete od tri godine Stefan se susreće sa violinom i njenim čarima. Otac ga je upoznao sa ovim spektakularnim instrumentom, koji postaje ceo njegov svet. Svoj prvi nastup imao je sa svega 6 godina kao solista sa orkestrom, potpuno oduševivši publiku i žiri. Njegova intenzivna muzička karijera započinje 1984. godine. Američki predsetnik Ronald Regen imao je to zadovoljstvo da na Božićnom koncertu u Vašingtonu 1987. godine sluša izvedbu mladog Milenkovića.

Takođe Mihael Gorbačov, sovjetski predsednik bio je počašćen Stefanovim umećem već naredne godine u Beogradu. Negova svetost Jovan Pavle Drugi 1991. godine ostao je zapanjen pred vrhunskim umećem Stefana Milenkovića. Godine 1993. Stefan je zabeležio i svoj hiljaditi nastup u Montreju u Meksiku. Ličnost izvanrednog talenta i umeća, u stanju je da pregršt emocija prezentuje svojoj publici putem violine. Kao najmlađi diplomac Univerziteta umetnosti u Beogradu, Stefan dobija poziv sa Džulijarda da radi sa Doroti Delej.

Tokom godina koje su usledile Stefan je izveo impozantan broj solo nastupa širom sveta. Svoje umeće i dan danas Stefan deli sa generacijama koje dolaze. Među njegovim učenicima nalazi se i Rju Goto.

Pošaljite komentar