Emir Kusturica – rođen je 24.11.1954. godine

Više puta nagrađivani i svetski priznat jugoslovenski i srpski filmski režiser, scenarista i producent Emir Kusturica danas proslavlja svoj rođendan. Rođen u Sarajevu, na prostoru tadašnje Jugoslavije, Emir je ostvario značajan uspeh u svom poslu, baveći se najrazličitijim temama kada je film u pitanju. U isto vreme Emir je i kompozitor i glumac koji pored srpskog ima i francusko državljanstvo. Njegov život i rad vezani su u najvećoj meri za Beograd, Pariz i Drvengrad kom je podario izgled kakav danas ima. Ovo selo je izgrađeno i uređeno prema njegovim nacrtima na Mokroj Gori, kod Užica.

Kusturica je završio Filmsku akademiju u Pragu, a još kao student oprobao se u snimanju filmova, napravivši delo „Gernika“ koje je odvojilo prvu nagradu na studentskom filmskom festivalu u Karlovim Varima. Njegov prvi igrani film pod nazivom „Nevjeste dolaze“ nije baš naišao na odobravanje javnosti i jedno vreme je bio zabranjen zbog preteranog bavljenja tabu temama poput seksa, te davne 1979. godine. Kusturicin sledeći film „Bife Titanik“ je bolje prošao i čak osvojio nagradu za režiju.

Kusturica je i dan danas pomalo neshvaćen ali priznat kao umetnik u svom poslu. On i njegova supruga Maja imaju dvoje dece, ćerku i sina.

Pošaljite komentar