Džim Henson – rodjen je 24.09.1936. – 16.05.1990. godine

Danas bi bio rođendan čuvenom američkom lutkarskom umetniku Džimu Hensonu. Džim je rođen 1936. godine u Grinvilu u SAD. Autor brojnih stripova, lutkarski umetnik, invator i scenarista, ostavio je naizbrisiv trag u ljudskoj istoriji kada je pozorišna scena u pitanju, ali i oblasti poput muzike i filma. Svojevrstan umetnik, koji je inspiraciju pronalazio na nesvakidašnjim mestima oprobao se i u pisanju pesama, režiji i produkciji. Našoj javnosti je u najvećoj meri poznat kao tvorac „Mapetovaca“.

Kostimirani šou koji je vezivao za male ekrane sve uzraste, približi je deci, mladima i svima onima koji su mladi u dušu lutkarstvo i njegove lepote. Još kao srednjoškolac zaljubio se u lutkarstvo, stvarajući originalne likove među kojima je najpoznatiji žabac Kermit. Ne odustajući od svog sna, po završetku studija istovremeno je snimao reklame za kafu i bavio se kratkometažnim filmovima, videvši iste kao budućnost kinematografije. Stasavši kao ličnost i jasno videći svoj cilj Džim je 1958. godine osnovao svoju umetničko – kreativnu kompaniju koju je nazvao jasno i glasno „Lutke“. Takođe svoj doprinos je dao i razvoju dečije obrazovne emisije pod nazivom „Sezam Ulica“ čija popularnost je odjeknula širom sveta.

Mnogi ga upoređu sa Volt Diznijem, pre svega jer su njegove lutke okrenute ka deci, međutim on je u velikoj meri teži kao tome da u svoj rad uključi i stariju generaciju, navodeći ih pri tom da pronađu dete u sebi.

Pošaljite komentar