Paulo Koeljo – rođen je 24.08.1947. godine

Najpoznatiji brazilski pisac, veliko ime svetske književnosti, tvorac najprodavanijih dela savremenog doba, Paulo Koeljo danas proslavlja svoj rođendan. Rođen u Riju de Žaneiru, mladi Paulo je vodio vrlo interesantan život. Tokom svoje mladosti bio je hipik, a nešto kasnije je pisao pesme za velike zvezde kao što su Elvis Regina i Paul Saišas. Nakon toga kraće vreme je radio kao novinar. Do svoje 25. godine bio je vrlo zainteresovan za magiju i okultizam, koje je podobno proučavao. Godine 1986. piše knjigu „Dnevnik jednog čarobnjaka“ nakon što je prešao put dug 830 km na hodišašću do Santijaga de Kompostela.

Data knjiga je ubrzo dostigla svetsku slavu. Najpoznatija do svih knjiga koje je napisao je svakako „Alhemičar“ koja je izdata 1988. godine i kojoj nije dugo trebalo da postane bestseler kako u Brazilu tako i na prostoru Evrope. Tokom svog dosadašnjeg rada Paulo je objavio na desetine knjige među kojima su „Brida“, „Anđeo čuvar“, „Maktub“, „Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala“, „Peta gora“, „Priručnik za ratnika svetlosti“, „Veronika je odlučila da umre“, „Đavo i gospođica Prim“.

Jednim delom autobigorafske a drugim prepune mašte, mitskih stvorenja i anđela, Paulova dela nevidljivim lancima vezuju čitaoca za sebe i ne dozvoljavaju mu da prestane sa čitanjem dok ne utoli svoju žeđ na poslednjoj stranici svake knjige, koja niti malo iznenađujuće budi nove intrige i postavlja nova pitanja.

Pošaljite komentar