Jean Paul Gaultier – rođen je 24.04.1952. godine

Jedan od najpoznatijih svetskih modnih dizajnera Žan Pol Gojte danas proslavlja svoj rođendan. Veliko ime na svetskoj modnoj sceni, Žan je poreklom iz Francuske, a smatra se jednim od najuticajnijih kreatora 20. veka. U periodu od 2003-2010. godine Žan je bio kreativni direktor modne kuće Hermes. Njegova karijera počela je na vrlo neuobičajen način. Mladi Žan nikad nije prošao formalnu obuku za kreatora, već se odlučio za slanje svojih modnih skica poznatim stilistima.

Pjer Karden je jedna od prvih modnih ikona koja je uočila njegov talenat i bila oduševljena istim. Posle toga jedno vreme Žan je radio sa Žakom Esterelom. Svoju prvu kolekciju Žan Pol objavljuje 1976. godine. Do današnjeg dana njegov prepoznatljiv stil se nije mnogo promenio. Može se primetiti da i nakon 4 decenije na modnoj sceni Žan Polu ne nedostaje kreativnosti i inspiracije. Isti postaje sinonim francuske mode, a mnoge od njegovih kolekcija su bile bazirane na uličnoj modi. Fokusiran na popularnu kulturu svog doba, Žan kreira isključivo za mlade, avanturističkog, otvorenog duha.

U isti mah, njegove kreacije su formalne i neobične, sa nesvakidašnjom dozom razigranosti na svetlu. Igrajući na kartu inovativnosti, Žan je u potpunosti izmenio modnu scenu doprinevši tome da ista bude bogata i raznovrsna.

Pošaljite komentar