Harry Houdini – rođen je 24.03.1874. – 31.10.1926. godine

Slavni američki iluzionist i mađioničar, Heri Hudini rođen je na današnji dan. Njegovo pravo ime bilo je Erik Weisz. Poreklom iz Budimpešte, na teritoriji Mađarske, Heri je od malih nogu bio fasciniran i privučen magijom. Heri je međutim tvrdio da je rođen u Americi u Viskonsinu, što se kasnije pokazalo kao neistinita činjenica. Sa roditeljima i braćom i sestrom Heri je sa 4 godine emigrirao u Ameriku. Trpeo je često svađe svojih roditelja mađarskih Židova, te vrlo često kao najosetljiviji među decom bežao od kuće. Osim porodičnih svađa, njegovo detinjstvo je bilo obeleženo i večitim siromaštvom. Bolja situacija nije bila ni među decom, koja su netrepeljivost po svemu sudeći nasledila od roditelja. Mladi Heri je pre magije i iluzije, poslove nalazio kao električar, krojač i fotograf.

Heri je ušao u legendu kako američke tako i svetske magijske scene izvođenjem do tada nezamislivih trikova. Najpoznatiji po svojim trikovima oslobađanja iz nemogućih situacija poput zatvorenih spremnika ispunjenih vodom, dok su mu ruke i noge okovane lancima. Jedan je od najvećih iluzionista sveta. Mađioničar koji je vrlo lako došao do svetske slave i zadržao je sve do svog poslednjeg daha.

Čitav njegov život pa i okolnost pod kojima je umro i dan danas predstavljaju veliku misteriju i nepoznanicu za većinu sveta.

Pošaljite komentar