Brus Springstin – rođen je 23.09.1949. godine

Jedan od najpoznatijih američkih pevača Brus Springstin rođen je na današnji dan. On danas slavi svoj 67. rođendan. Rođen u Nju Džerziju u SAD, ovaj večiti zavodnik je takođe i tekstopisac i talentovani gitarista, koji svojom pojavom obara sve svetske rekorde slušanosti. nesvakidašnja harizma kojom zrači Brus učinila je da ga mnogi smatraju naslednikom Elvisa Preslija i Boba Dilana. Na njegov razvoj u pogledu muzike uticao je rok, ritam i bluz kojim se predao davnih 60- tih godina 20. veka. Ono što ga posebno izdvaja iz mase jeste realnost sa kojom suočava svoje slušaoce. Njegovi junaci u pesmama nisu došli iz bajki već su obični ljudi, stanovnici američkih predgrađa koji se bore za svakodnevnu egzistenciju.

Pevajući o stvarnim ljudima, stvarnim problemima, unoseći istovremeno romantične elemente u svoje melodije, Brus je pokazao da je moguće spojiti nespojivo – tragediju, lepotu i ljubav. Zasitivši se ove tematike Brus je odlučio da svoju liriku okrene ka socijalno – političkim temama, gde takođe menja i način pripovedanja odnosno pevanja, stavljajući sebe u kožu glavnog junaka. Priče ispričane u prvom licu znatno su snažnije i na vrlo slikovit način otkrivaju jedan novi deo Brusove ličnosti.

Jedna od njegovih najpopularnijih pesama je „Born in the USA“, koje je dosta dugo bila pogrešno tumačena kao patriotska umesto kao kritička, sa osvrtom na rat u Vijetnamu.

Pošaljite komentar