Dakota Fanning  - rođena je 23.02.1994. godine

Popularna američka glumica Hannah Dakota Faning danas proslavlja svoj rođendan. Pošto roditelji nisu mogli da se dogovore oko imena koje će dati svojoj plavokosoj princezi, jednostavno su zadržali oba. Najširi krug njenih prijatelja i rodbine zove je Dakota. Majka joj je bivša teniserka a otac igrač američkog bejzbola, koji trenutno predaje elektroniku u LA. Dakotinim venama teče krv nemačkog i irskog prekla, a roditelji su je odgojili u baptističkom duhu. Dakota je rođena u Konjersu, u Džordžiji na teritoriji SAD. Dakota je zaplovila putem sveta filma još kao dete. Sa svega 5 godina Dakota počinje da glumi nakom pojavljivanja u tv reklami za državnu lutriju sa legendarnim muzičarem Rej Čarlsom.

Kao dete – zvezda, Dakota je dobijala uloge u mnogim poznatim filmskim ostvarenjima, glumeći rame uz rame sa najpoznatijim imenima filmske industrije. Najpoznatija je njena uloga u filmovima „Ja sa Sem“, „Ratovi svetova“, „Šarlotina mreža“. Tokom svoje karijere Dakora je igrala u preko 40 filmova, osvojivši pri tom više filmskih nagrada. Za ulogu u filmu „Ja sam Sam“ dobila je nagradu udruženja filmskih kritičara, međutim kako je bila premala da dosegne mikorfon, kako bi se zahvalila za istu, Orlando Blum ju je držao u rukama.

Svi koji su imali to zadovoljstvo da rade sa njom istakli su njenu glumu i neosporiv talanat. Njena mlađa sestra Eli je takođe pošla glumačkim putem.

Pošaljite komentar