Edouard Manet – rođen je 23.01.1832. – 30.04.1883. godine

Najpoznatiji francuski slikar Eduard Mane rođen je na današnji dan. Veliko ime francuskog slikarstva i stvaralaštva, ostavilo je snažan utisak na impresioniste svog doba, ali i umetnički svet u celini, kada je savremeno doba u pitanju. Iako je lično odbijao da se svrsta u okove impresionizma, bio je izuzetno cenjen u krugu impresionista. Rođen u Parizu, u Francuskoj, u gradu večite romantike, ljubavi i nežnih osećanja Mane je doprineo svojim delima stvaranju moderne umetnosti kakvu danas poznajemo. Verno predstavljajući svakodnevicu kojom je bio odkružen Mane je uticao na formiranje umetnosti koja je zadala težak zadatak savremnim umetnicima.

Prilikom svog rada Mane je u najvećoj meri upotrebljavao jasne i žive boje, kao i vrlo jednostavne tehnike slikanja. Njegova dela odišu svežinom, elanom i pokretljivošću. Odabrao je pomalo luckast način da se suprotstavi očevoj želji da upiše studije prava, pobegavši na more. Tada upisuje studije slikarstva kod akademskog slikara Tomasa Kutura. Prošao je pola Evrope kako bi proučavao dela najlslavnijih slikara. Bio je u Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Španiji, dozvoljavajući sebi da padne pod uticaj Halsa, Velaskeza i Goje.

Istovremeno slikar i grafičar, realita i inpresionista, Mane se smatra jednom od prvih ličnosti koja je započela kult modernog stvaralaštva i umetnosti.

Pošaljite komentar