Dražen Petrović – rođen je 22.10.1964. – 07.06.1993. godine

Na današnji dan rođeno je veliko ime jugoslovenske košarke Dražen Petrović. Rođen u Šibeniku, u Hrvatskoj, Dražen je bio jedan od najtalentovanijih igrača koje je tadašnja Jugoslavija imala i nažalost prepano izgubila. U istoriji košarke ostaće zapamćen kao jedan od najboljih među najboljima, košarkaš izuzetnih sposobnosti na terenu i nesvakidašnje snažna ličnost. Njegov rođeni brat Aleksandar, takođe košarkaš i trener, prvi je krenuo košarkaškim stopama i doprineo u velikoj meri Draženovoj ljubavi prema ovom famoznom sportu. Svoju karijeru Dražen započinje u Šibenci, a zatim nastavlja u Ciboni i Real Madridu.

Igrajući i poslednja dva tima ostario je najveći uspeh i zadivio košarkaški svet svojim umećem. Nešto kasnije oprobao se i u NBA, igrajući u klubovima kao što su Portland Trejlblejzersi i Nju Džerzi Netsi. Veliki gubitak Jugoslovenska košarka pretrpela je pogibijom ovog mladog momka. Njegova tragična pogibija 7.06. u Nemačkoj, rastužila je mnoge i zavila svet košarke u crno. Na Olimpijskim igrama 1984. godine igrajući za reprezentaciju Jugoslavije osvaja bronzanu i srebrnu medalju. Dražen se smatra pionirom među evropskim košarkašima koji su kasnije masnovno odlazili u NBA.

Zahvaljujući svom doprinosu savremenoj košarci Dražen je svrstan među 50 najznačajnijih likova koji su doprineli razvoju evropske košarke.

Pošaljite komentar