Reese Witherspoon – rođena je 22.03.1976. godine

Popularna američka glumica i filmski producent Lora Džin Ris Viderspun danas proslavlja svoj rođendan. Rođena u Nju Orleansu u SAD, mlada Ris je nekoliko godina svog najranijeg detinjstva provela u Nemačkoj gde je njen otac služio kao poručnik pri američkoj vojsi. Otac joj je po zanimanju bio lekar, sa specijalizacijom iz otorinolaringologije, a majka profesorica na Univerzitetu Vonderbilt. Po povratku iz Nemačke u SAD, Ris odrasta u Nešvilu. Zbog svog lepog i uvek nasmejanog lica Ris je kao dete izabrana za zaštitno lice nekolicine lokalnih cvećara. Ubrzo potom započinje sa časovima glume.

Tokom školovanja obožavala je da čita i bila je najsrećnija kada uđe u prodavnicu knjiga. Upisala je književnost na Stanford Univerzitetu, međutim odustaje od studija nakom prve godine i posvećuje se svojoj glumačkoj karijeri. Godine 1991. dobija na njeno lično iznenađenje glavnu ulogu u filmu „Čovek na mesecu“. Njen performans u ovom filmu ocenjen je kao očaravajući. Nakon ove uloge usledili su filmovi „Divlji cvet“, i  „Desperate choices to save my child“. Probijajući se lagano na filmskoj sceni Ris dobija priliku da zaigra i u visokobudžetnim filmovima ka što su „Dostava preko noći“, „Plezentvil“ i „Sumrak“.

Famozna uloga mlade Ris u filmu „Pravna plavuša“ bila je prekratnica u njenom životu i filmskoj karijeri. Tokom 2001. godine ovo je bio jedan od najgledanijih filmova širom sveta.

Pošaljite komentar