Džordž Vašington – rođen je 22.02.1732. – 14.12.1799. godine

Prvi američki predsednik i revolucionarni vrhovni komadant Džordž Vašington rođen je na današnji dan. Veliko ime američke istorije, čovek koji je stavio temelje današnjem uređenju SAD. Džordž je rođen u okrugu Vestmorlend u Virdžiniji. Bio je iz veoma imućne porodice, plemićkog porekla i stekao je privatno obrazovanje. Imao je šestoro braća i sestara. Kada mu je bilo 11 godina, Džordž ostaje bez oca. Sa svega 16. godine počinje da radi kao građevinski inspektor. Godine 1752. nasleđuje posed svog brata na Maunt Vernonu, sa 18 robova na istom, čiji je broj skočio na 49 za svega par godina, iako je Džordž lično bio protiv ropstva.

Tokom francusko-indijanskog rada dobija čin pukovnika i biva poslat u Ohajo. Nedugo potom počinje da komanduje svim trupama na Virdžiniji. Nakon toga povlači se na svoje imanje i ženi se Martom Dendridž Kastis. Za vreme Američke revolucije pokazalo se da je izvrstan komadant i vrlo pouzdan vođa. Bio je delegat i predsedavajući na ustavnoj konvenciji 1787. godine. Dao je veliki doprinos usvajanju Ustava u Virdžiniji.

Jednoglasno je izabran za predsednika 1789. godine. Sa predsedničke pozicije povukao se 1797. godine odbivši svoj 3 mandat. U istoriju je ušao kao „otac svoje zemlje“ i najuticajnija ličnost Amerike.

Pošaljite komentar