George Gordon Byron – rođen je 22.01.1788. – 19.04.1824. godine

Veličanstveni engleski pesnik George Gordon Byron iliti Lord Bajron najpoznatije je ime engleske knjiženosti. Rođen u Londonu u ulici Holles, Bajron je ličnost vrlo specifičnog duha i talenta. Od rođenja Bajron je imao problema sa jednom nogom, zbog koje je hramljao dok je hodao. Porodica njegovog oca vodi poreklo od stare normanske porodice. Bajronov otac se dva puta ženio. Sa prvom suprugom je imao dve ćerke, a u drugom braku rođen je mladi Bajron.

Za Bajronovu majku su mnogi njeni savremenici tvrdili da je bila izričito teška i tašta žena. Tokom svog boravka u Aberdinu Bajron po prvi put oseća tegobe vezane za svoju deformisanu nogu. Njegova prva ljubav bila je devojčica po imanu Meri Daf, u koju se zaljubio kada mu je bio svega 5 godina. Svoju titulu lorda nasleđuje sa 10 godina. Kada je bio mladić, ponovo je osetio šta znači ljubav ali i gordost. Zaljubivši se u Meri En Čavort, doživeo je i prvo ljubavno razočarenje, čuvši njene reči iz prikrajka „Zar mislite da bih ja ikada mogla išta osećati prema tom šepavom dečaku“. Jedna od njegovih najpoznatijih pesama „San“ posvećena je upravo toj devojci.

Sa 18 godina objavljuje svoju prvu zbirku pod nazivom „Sati dokolice“ koja je naišla na oštre kritike tadašnjih stručnjaka na polju književnosti. Nesputan ovim kritikama Bajron nastavlja da stvara dela od istorijskog značaja.

Pošaljite komentar