Bjork – rođena je 21.11.1965. godine

Kontraverzna islandska pevačica Bjork Gvidmindsdoutir danas proslavlja svoj rođendan. Rođena u Rejkjaviku na Islandu, Bjork je po zanimanju tekstopisac, pevačica i glumica, koja je svetu donela neprevaziđene hitove u veoma ekscentričnom muzičkom pravcu. Odabravši vrlo eklektičan muzički pravac kao sferu svog interesovanja, svojim umećem je dovela do toga da isti bude sveopšte prihvaćen i pozitivno ocenjen od strane muzičkih stručnjaka.

Tokom svoje veoma uspešne karijere čak 12 puta je nominovana za Grejima, Oskara i dva puta za Zlatni globus. Polar muzičku nagradu koju dodeljuje Kraljevska švedska muzička akademija, Bjork dobija 2010. godine. Kako bi pojedinac uživao u njenim muzičkim ostvarenjima, mora biti spreman da im se u potpunosti prepusti kako bi ih razumeo i stvarno doživeo, onako kako je pevačica i nameravala. Popularni časopis Roling Stone ju je stavio na 60. mesto od stotinu najboljih pevača sveta, među najboljima. Filmovi u kojima je glumila su bili „Ples u tami“, „Volumen“ i „Visoka moda“. Njeni najpoznatiji hitovi su „Its oh so quiet“, „ Army of me“ i „Hyperballad“.

Bjork se smatra jednom od malobrojnih pevačica koje su bile i ostale verne svom primarnom instinktu kada je muzika u pitanju, ne osvrćući se na komercijalni pritisak koji je u usponu poslednjih nekoliko decenija.

Pošaljite komentar