Alfred Nobel – rođen je 21.10.1833. – 10.12.1896. godine

Na današnji dan rođen je najpoznatiji švedski hemičar i inovator Alferd Nobel. Rođen u Stokholmu, Nobel je bio takođe dramski pisac, koji nam je ostavio izuzetna dela. Njegov otac švedski arhitekta i inženjer imao je šestoro dece od kojih je jedno ostalo zapamćeno u istoriji po neverovatnim izumima poput dinamita. Najteži dani njegovog života bili su u vreme kada je radio kao prodavac šibica na ulicama Sankt Petersburga. Njegova porodica se nakon očevog banktora seli iz rodnog Stokholma i duže vreme živi na rubu siromaštva.

Po povratku u Švedsku 1859. godine mladi Alfred, zainteresovan za eksplozivne naprave započinje studije u tom pravcu. Iako ga je opsesija eksplozijom skupo koštala, jer je u jednoj eksploziji u laboratoriji izgubio mlađeg brata, Alfred nije stao dok nije izumeo i patentirao dinamit 1867. godine. Jedno od njegovih najpoznatijih dramskih dela jeste dvojezična drama „Nemesis“. Bazirana na istinitom događaju drama opisuje sudbinu Beatrice Cenci osuđene na smrt, koja je ostavila snažan utisak na javnost njegovog doba. Obdaren velikom moći predviđanja događaja Alfred je pisao o događajima koji su prethodili njenoj kazni, odnosno pogubljenju.

Stekavši svetsku slavu, Nobel je u svom testamentu ovlastio Švedsku državu da raspolaže njegovim bogatstvom i dodeljuje nagrade najtalentovanijim iz godine u godinu u oblastima kao što su medicina, književnost, fizika i hemija.

Pošaljite komentar