Stiven King – rođen 21.09.1947. godine

Na današnji dan rođen je u Portlandu jedan od najcenjenijih američkih pisaca i filmskih producenata – Stiven King. On danas slavi svoj 69. rođendan. Po zanimanju još i scenarista, muzičar, kolumnista, glumac i režiser ova izuzetna ličnost je dala veliki doprinost savremenom čitalaštvu i filmskoj industriji. Sa pisanjem se susreće prvi put još kao student Univerziteta u Mejnu, kada piše kolumnu za školski list. Svoju prvu knjigu objavio je 1974. godine. Oborivši sve rekorde Stivenove knjige su do sada prodate u preko 350 miliona primeraka, ujedno prevođene na sve svetske jezike.

Orden američke književne fondacije za doprinos svetskoj književnosti dobija 2003. godine. Savremeni ljubitelji filma njegova ostvarenja najviše gledaju o oblasti horor fantastike. Tokom godina svog rada Stiven je pokazo da je izuzetan poznavalac ovog žanra i doprineo tome da stravični prizori, od kojih se ledi krv u žilama ožive na velikom platnu i malim ekranima. Gledaoci širom sveta bez treptanja gledaju njegove filmove i sa knedlom u grlu čitaju svaku novu stranicu njegovih knjiga, očekujući rasplete zamršenih situacija. Takođe pored filmova, njegovoj umetnosti možemo da se divimo i u svetu stripa. Kada je u pitanju njegovo stvaralaštvo u književnom obliku, predstavljao se javnosti pod pseudonimo Ričard Bakman.

Među njegovim najcenjenijim delima nalaze se „Dalas 63“, „Budjenje“, „Mizeri“, „Gospodin Mercedes“, „Groblje kućnih ljubimaca“, „Isijavanje“.

Pošaljite komentar