Airton Sena – rođen je 21.03.1960. – 01.05.1994. godine

Jedna od najslavnijih brazilskih vozača trkačkih automobila, Aitron Sena de Silva, rođen je na današnji dan. Jedn od najvećih vozača svih vremena, legenda koja je obeležila čitavu jednu eru trkačkih sportova. Ajrton je s razlogom, po mišljenju mnogih najbolji vozač svih vremena, vozač sa najvećim srcem i najvećom posvećenošću kada je Formula 1 u pitanju. Kao dete, Sena je imao problema sa koordinacijom pokreta, zbor čega ga je otac naveo da počne da vozi karting. Tu se i javlja po prvi put njegova ljubav prema Formuli 1. Godine 1984. debitovao je u F1 i privukao pažnju svetske javnosti.

Na stazi je tada iza sebe ostavio slavnog Mihaela Šumahera, Alana Prosta i uprkos kiši koja je bila toliko jaka da je trka prekinula, bio za petama Nikiju Laudi. Šampion sveta bio je čak 3 puta, a pobedio je u 41 trci, sa osvojenih 65 pol pozicija i 19 najboljih krugova. Njegov izuzetan performans na stazi teško da se mogao opisati rečima. Bio je posebno poznat po svojoj spektakularnoj vožnji po kiši, zbog čega su ga prozvali „kišni čovek“.

Nažalost Sena se oprostio zauvek sa Formulom 1 i svim svojim fanovima, tog 01.maja kada je izgubivši kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od preko 300km na sat udario u zid u krivini Tamburelo na stazi „Enco i Dino Ferari“.

Pošaljite komentar