Francuski modni kreator, Kristijan Dior, rođen je 1905. godine. Modni mag je studirao međunarodne odnose i diplomatiju. Međutim, uvek je težio ka umetnosti, tako da 1925. god. otvara malu umetničku galeriju. Ipak, tu galeriju ubrzo zatvara, jer porodica doživljava finansijski krah.


Posle toga, sarađuje sa francuskim dizajnerima, i ta saradnja će se nastaviti narednih desetak godina. Ipak, 1946. godine, otvara modnu kuću u Parizu, a u tome mu je pomogao tekstilni magnat, Marselo Bosaka. Nakon rada od 12 godina, posao je proširen u 15 zemalja sveta i kompanija je zapošljavala 2000 ljudi.


Modne linije Kristijana Diora su stavljale akcenat na ženstvenost, tj. odeća je imala uska ramena i struk, široke suknje i naglašene grudi. Zbog svega ovoga, Pariz postaje modni centar, jer je to bila svojevrsna stilska revolucija. Kada bi se govorilo o odeći Kristijana Diora, odmah se mislilo na klasičnu eleganciju.Kristijan Dior je bio homoseksualac, i zbog toga mu je život bio ispunjen svađama sa porodicom. Nakon što je Dior preminuo, njegovu modnu kuću je od propasti spasio Iv Sen Loran, koji je bio asistent.
Pošaljite komentar