Toma Zdravković – rođen je 20.11.1938. – 30.09.1991. godine


Veliki srpski pevač narodne muzike, kompozitor i pesnik Toma Zdravković rođen je na današnji dan. Rođen u Aleksincu, na prostoru tadašnje Kraljevine Jugoslavije, Tomislav Toma Zdravković je ime koje se vrlo često spominje kada se ističe kvalitet i umetnost pevanja. Kao četvrto, od petoro dece svojih roditelja, Toma je vrlo rano otkrio svoju ljubav prema muzici i bezuslovno joj se prepustio. Istinski boem u pravom smislu te reči, često je nazivam prvim pravim boemom srpske narodne muzike. Njegove pesme doticale su srce i opijale dušu.

Umeo je da jednostavnim rečima dopre i do najtvrđih srca i rasplače ih. Kao večiti zavodnik i ljubavnik, čak četiri puta je stao na ludi kamen. Najveći neprijatelj njegove slave, umetnosti i života uopšte bio je alkohol, kom je nažalost bio odan sve do kraja svog života. Ne mareći mnogo za materijalno, Toma je vrlo često imao finansijskih problema. U jednom danu je umeo da potroši malo bogatstvo, da već narednog nije imao ni za osnovno. Uprkos svojim porocima Toma je ostao upamćen kao veliki umetnik, čovek izvan svog vremena, gotovo besmrtan.

Sahranjen je u Beogradu na Centralnom groblju u 53. godini svog života. Njegove najpoznatije pesme su „Žena moga druga“, Sliku tvoju ljubim“, „Umoran sam od života“ i „Zbogom moja mladosti“.

Pošaljite komentar