Sofija Loren rođena 20.09.1934. godine

Na današnji dan rođena je jedna od najslavnijih italijanskih glumica – Sofija Loren. Ona danas slavi svoj 82. rođendan. Rođena u Italiji, u Rimu, Sofija je tokom svoje glumačke karijere stekla izvanrednu popularnost, naročito ugled dramske glumice, u kasnoj fazi. Njeni roditelji inženjer i učiteljica klavira koja je i sama želela da postane glumica, nisu ni sanjali da će odgojiti ovakav jedan talenat. Ova crnokosa lepotica odrasla je okružena siromaštvom, suočavajući se sa tragedijama Drugog svetskog rata, što ju je kasnije u životu učinilo odlučnijom i izdržljivijom osobom snažnog karaktera.

Sa samo 15 godina Sofija se zaputila put Rima u potrazi za filmskim ulogama. Jedno vreme provela je radeći kao model za ilustrovane romantične priče, zahvaljujući čemu je slala novac svojoj porodici. Udata je bila za filmskog producenta Karla Pontija, međutim brak je vrlo kratko trajao jer se on suočio sa optužbama za bigamiju. Iako razvedeni ostali su u ljubavnoj vezi jer je Sofijina lepota bila nešto čemu se nije moglo odoleti. Mnoge njene kolega na snimanjima filmova poput Keri Granta i Pitera Selersa su bili spremni da je zaprose, što su u velikoj meri i činili, uprkos činjenici što su znali da njeno srce pripada drugom. Godine 1962. osvaja Oskara za ulogu u italijanskoj ratnoj drami „La Ciociara“, na osnovu čega postaje prva glumica u istoriji kojoj je uručen izvan engleskog govornog područja. Obeleživši svet filma svojim ulogama Sofija Loren je i danas žena koja pleni lepotom iako je duboko zagazila u sedmu deceniju.

Malo je reći da su njenom lepotom bili i ostali opčinjeni milioni muškaraca širom sveta, a ona je ostala verna svojoj prvoj i jedinoj ljubavi.Pošaljite komentar