Božidar Maljković – rođen je 20.04.1952. godine

Veliki ime srpskog sporta, jedan od najcenjenijih košarkaških trenera, Božidar Maljković danas proslavlja svoj rođendan. Božidar je rođen u Liki, međutim sa porodicom se vrlo brzo preseljava u Kraljevo, gde počinje da se bavi košarkom. Igrao je na poziciji beka. Sam je priznao da sebe lično nikad ne bi izabrao za igrača u timu jer nikad nije igrao odbranu. Upravo zato se i odlučuje za trenerski poziv. Vrlo mlad, sa svega 19 godina započinje trenersku karijeru u malom klubu Ušće u Beogradu.

Uporedo s tim završavao je i Pravni fakultet, a godine 1977. prešao na trenersku poziciju u Crvenoj zvezdi. Istaknuta ličnost u sportskim klubovima, čovek na spomen čijeg imena zavlada tišina i pomno se obrati pažnja na ono što je izrekao. Božidar se s pravom smatra jednim od najuspešnijih evropskih trenera. Tokom svoje reprazentativne karijere bio je na rukovodećoj trenerskog poziciji desetine naših i inostranih klubova. Gotovo da nema kluba sa kojim nije izvojevao neku pobedu, odneo titulu ili osvojio prvenstvo. Među datim ostvarenjima posebno se ističu titule Evrolige kada je predvodio tri poznata kluba – Jugoplastiku, Limož i Panatinaikos.

Uprkos svojim sposobnostima Božidar nikada nije bio selektor reprezentacije Srbije, međutim istu takvu pozicju u Košarkaškom savezu Francuske je odbio.

Pošaljite komentar