Kurt Cobain – rođen je 20.02.1967. – 05.04.1994. godine

Slavni američki pevač, tekstopisac, gitarista i frontmen grupe „Nirvana“, Kurt Donald Kobejn rođen je na današnji dan. Ne samo vodeći član i predstavnik grupe, Kurt je bio i njeno duhovno središte. Ličnost neobuzdanog duha, stekla je ogromnu slavu za veoma kratko vreme a sa istom nije znala kako da se nosi. Previše mlad, Kurt je imao velikih problema sa prihvatanjem popularnosti i bremena koje slava donosi sa sobom. Levoruki gitarista, svojim glasom, autentičnim pesmama i jedinstvenom pojavom uticao je na razvoj i popularizaciju posebnog muzičkog pravca – grandža.

Među njegovim najpoznatijim pesmama izdvaja se „Smells like teen spirit“, koja je obeležila čitavu jednu eru u muzici. Ista je bila znak stop za pravce kao što su glem metal, arena rok i dens pop. Kurt je rođen u Aberdinu u državi Vašington. Još kao dete zaljubljuje se u muziku i počinje da peva pesme Bitlsa. Sa svega 7 godina Kurtu je dijagnostifikovana bolest ADHD koja se izražava hiperaktivnošću i naglim promenama raspoloženja, protiv čega je koristio Ritalin. Njegova udovica je često tvrdila da je za njegovu zavisnost od droge kriv upravo taj lek. Razvod njegovih roditelja ostavio je dubok trag na njemu.

Buntovni tinejdžer kakav je postao spas je tražio u pank nastupima širom Sijetla. Tokom života Kurt je često bio u depresiji, koja je po navodima mnogih i dovela do njegove prerane smrti.

Pošaljite komentar