David Lynch – rođen je 20.01.1946. godine

Veliko ime američkog filma, Dejvid Linč, danas proslavlja svoj rođendan. Izuzetno talentovan režiser doprineo je tome da filmska industrija na ovom kontinentu naprosto procveta u jednoj sasvim novoj sferi. Tvorac je nadrealističnih filmova koji se kreću na granici sna i jave. Njegov nesvakidašnji pristup filmovima i stvaranju istih čini ga pionirom u ovoj oblasti u utemeljivačem filmskog pravca koji će privući milione gledalaca širom sveta. Dejvidov specifičan aranžman sekvenci između sna i jave, sa čestim preklapanjima, prilikom čega je vrlo teško razlikovati ono realno od nadrealnog, čini filmove koje režira napetim do poslednje sekunde.

Uz njegove filmove teško Vam se može dogoditi da od uzbuđenja utonete u san. Naročito što ne biste bili ni sigurni da li spavate i sanjate ili ne. Takođe vrlo je specifičan po pitanju muzike koju bira za svaki film ponaosob. Vrlo često isti nije u mogućnosti da pronađe odgovarajuću, pa je muzika za pozadinu filma u najvećem broju slučajeva specijalno kreirana baš za njegov film. Kada govori o sebi i svom stvaralaštvu Linč se publici nikad ne obraća sa visine, već nas upućuje da poput njega istražimo naše „drugo“ ja.

Naime tematika njegovih filmova navodi Vas da zavirite u skrivene odaje svoje duše, za koje niste ni znali da postoje. Neki od njegovih filmova su „Čovek slon“, „Dina“, „Divlji u srcu“, „Bulevar zvezda“ itd.

Pošaljite komentar